Mlijeko od badema

Protekli vikend je u ovom dijelu svemira bio Uskrs i imali smo 4 dana praznika. Inače mi je ta prva polovina aprila čarobna, ono lijepo doba razbuđivanja prirode…U subotu sam otišla biciklom do rijeke, ostavila čedovišta sa tatom. Uhvatio me onaj fini polusan pa sam malo i odspavala kao kokoš na motki. Vratila sam se kući: tata drnda po Fenderu na spratu, fali mi 20 KM u novčaniku, oni musavi od bombona i žvaka (šetala djeca do prodavnice), napravili vrt (čitaj blatnjavu rupu) na sred travnjaka, rasklopili suncobran i ležaljke…ma povelik spisak. Ali valjda je važno da nam je svima bilo po mjeri! 🙂

Prvo sam pomislila pa zar je potreban recept, a onda su me neki od vas na instagramu pitali kako pravim. Pa evo recept za jedno od najljepših i najhranjivijih biljnih mlijeka.

Bademovo mlijeko je bogato mineralima i vitaminima, ne sadrži zasićene masne kiseline, kao ni laktozu i gluten, pa je idealno za osobe intolerantne na laktozu i gluten.

Meni bude žao pulpe koja ostane, ali ako se badem dobro izblenda i iscijedite mu i dušu, ostaće veoma malo pulpe, iako i nju možete iskoristiti za muffine, hljebove,…

Na blogu imate predivan recept za frape od bresaka, iako možete koristiti i banane, jagode,…koje god voće. Možda vam se čini komplikovano, ali nije, priprema se brzo i nema previše “prljavštine” oko svega.

Mlijeko od badema

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja sirovih badema (oko 150 g), 8 sati namočenih u vodi
  • 4 šolje filtrirane vode
  • mali prstohvat soli

Način pripreme:

  1. Bademe, vodu i so staviti u blender i blendati dok se ne pretvori u jednoličnu kremastu masu. Sve zavisi od brzine blendera koliko će vam trebati.
  2. Uzmite običnu gazu, predvostručite je i procijedite, a potom kroz četvorostruku. Dobro iscijedite, prespite u flašu i čuvajte u frižideru 3-4 dana, iako je najljepše svježe. Pulpu možete ostaviti sa strane i dodati raznim mafinima, hljebu i slično.
  3. Ovom mlijeku možete dodati razne zaslađivače, vaniliju, kakao…
print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *