Medenjaci

Eh Nova godina… Prije ere djece najradije bih se zatvorila sama i prespavala. I čitala Bukovskog. Onu njegovu o Novim godinama, kada pogasi svjetla, navuče zavjese i stavi telefon u frižider. Nikada nisam bila usamljenija nego za vrijeme praznika, čak i kada sam bila u društvu. Nekako baš u to vrijeme se sjetim priče o djevojčici sa šibicama, nervirala me kupovina, buka, obilje hrane koje se baca, alkoholom promijenjena ponašanja, odjednom topla i srdačna, baš onakva kakva i trebaju biti u svjesnom stanju, ali nisu.

Sa djecom je potpuno drukčiji pogled na sve. U stvari ne znam da li to djeca nam pomognu da i mi postanemo bolji ljudi prema sebi i drugima. Ili su u pitanju godine sa kojima rastemo.

Gledam ih, male, beskrajno slatke koji žive u sadašnjosti, najviše se raduju trenutku i malim stvarima, učim od njih svaki dan i svjesna da brzo odrastaju upijam svaki trenutak proveden sa njima. I svjesna da ipak nisu moji, da su svoji i slobodni i da nemam nimalo prava da pravim planove za njih. 🙂

Djeca se vole igrati sa tijestom, to svi znamo. Uglavnom istražujem malo zdravije varijante sa brašnom cjelovitog zrna i pronašla sam ove na stranici “My New Roots” moje vječite inspiracije i za mene broja 1 u svijetu prirodne prehrane, Sare B. Malo sam ih modifikovala jer su za čedovišta Sarini bili malo žestoki, onako imali su previše melase koja im je za početak bila previše jer ima izuzetno jaku aromu. Meni su naravno bili odlični, pa smo smazala sve ono što oni nisu.

Melasa. Proizvod nastao prilikom proizvodnje šećera preradom šećerne trske. Iako melasa nastaje i u preradi šećerne repe, u ljudskoj ishrani se uglavnom koristi ova od trske. Melasa nastaje tako što se šećerna trska siječe, melje a potom se iz nje cijedi sok koji se potom kuha kako bi se kristalizovao šećer iz nje. U ranoj fazi prerade, melasa je svijetle boje i mnogo slađa odnosno ima veliki glikemjski indeks, da bi u zadnjoj fazi postala tamni, gusti sirup sa jakom aromom i sa malim udjelom šećera u sebi. Ova tamna u sebi sadržava obilje minerala željeza, kalcija, kalija i cinka  Proizvod bogat nutrijentima, zaslađivač sa malim glikemijskim indeksom što znači da će se veoma polako razgrađivati u našem organizmu i održavati stabilan nivo šećera u krvi. Tijestima daje boju i aromu pa je baš savršena za medenjake. Pravi med mi je žao termički obrađivati jer ako ga i pronađete, dragocjen je pa kad imam onda ga stvarno štedljivo koristim, onako na kašičicu da zasladimo limunadu na primjer. Ja sam kupila 100 % čistu organsku melasu u prodavnici zdrave hrane, cijena joj je prihvatljiva i kada je otvorite može u frižideru stajati nekoliko mjeseci.

Ovi medenjaci su super mirisni i mogu biti mekani ako volite, ali i tvrđi, samo je važno da ispravno podesite vrijeme pečenja. Ja volim mekše pa ih pečem veoma kratko, 8 minuta otprilike, naročito zato jer se ohlađeni dodatno stvrdnu.

I najviše volim kolače u kojima nema greške. Možete smanjiti ili povećati količinu ulja, začina, zaslađivača, brašna…i uvijek budu ukusni, samo ne dobijete uvijek isti izgled.

Uživajte u praznicima i u godini koja dolazi, budite veseli, čili i zahvalni svaki dan sve više za sve one dobro što imamo, a suviše često podrazumijevamo.

Grlim vas i ljubim,

Petra

Medenjaci

(mjerna šolja=240 ml)

suhi sastojci:

 • 2 šolja brašna od cjelovitog zrna spelte + 1-2 kašike po potrebi
 • 1 ravna čajna kašičica sode bikarbone
 • 1/2 ravne čajne kašičice praška za pecivo
 • 1 čajne kašičice mješavine začina za medenjake
 • 1 čajna kašičica cimeta
 • 1 čajna kašičica đumbira u prahu
 • prstohvat morske soli

vlažni sastojci:

 • 1/4 šolje melase
 • 1/4 šolje agavinog sirupa ili meda
 • 1/2 šolje otopljenog kokosovog ulja
 • 1 kašika pirea od jabuka*

Način pripreme:

 1. U posudi pomiješati suhe sastojke
 2. Na pari otopiti kokosovo ulje, pa dodati melasu, zaslađivač** i pire.
 3. Umijesiti sve da se poveže, a s obzirom da kvalitet brašna varira, ukoliko vam smjesa bude mrvičasta i suha možete dodati još malo pirea ili brašna ukoliko je prevlažna.
 4. Umijesiti sve, prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frižider 8 sati da miruje ili preko noći.
 5. Tijesto izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj temperaturi da malo omekani. Ukoliko želite praviti oblike, tada rastanjite tijesto na prozirnoj foliji do 1 cm ili tanje, kalupom napravite oblike i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. A ukoliko želite loptice komade tijesta formirajte u kuglu i malo  spljoštite između dlanova.
 6. Rernu zagrijati na 175 C. Medenjake peći 7 minuta želite li mekše ili koji minut duže ukoliko želite hrskave.
 7. Nakon 8 minuta medenjaci će biti vrlo mekani, ali ne brinite. Samo ih ostavite da se potpuno ohlade jer se tako stvrdnu.
 8. Ukoliko želite, otopite bijelu čokoladu na pari sa malo kokosovog ulja i ukrasite medenjake.
 9. Ukoliko želite da budu mekani, držite ih u kutiji sa poklopcem i tako mogu stajati i nekoliko dana.

*možete koristiti i gotove kašice od jabuke za bebe, a ja sam ga pravila tako što sam jabuke ogulila i stavila kuhati u malu količinu vode dok ne omekane, a potom izmiksala.

**ovi medenjaci nisu previše slatki, s obzirom da sam imala namjeru premazivati ih bijelom čokoladom, ali vi možete dodati i 1 kašiku kokosovog šećera ili bio šećera od trske   

 

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *