Savršeno pečen kesten

Ako u internet pretraživač ukucate na engleskom jeziku kako napraviti savršenu sirovu tortu od kamiljeg mlijeka, smoothie od karfiola sa kapima mišjeg znoja ili štagod vam padne na pamet, dobićete sigurno odgovor. Sezona kestena, ne volim previše ovaj garavi i sitni na ulici kod nas, a ne znam kako ga ispeći da se onako lijepo otvori za mene. I ukucam: How to roast and peel chestnuts? Napravim kako je opisano, objavim na Instagramu i dobijem nekoliko pitanja kako sam to postigla.

Pa evo brzinski sklopih post dok mu sezona nije prošla…Pokušajte pronaći na tržnici malo krupniji, iako ćete ga skuplje platiti, ali vrijedi. A ako imate novca možete kupiti i marun, ukrštenu sortu kestena, krupniju, slađu i tanje kore.

Zagrijte rernu na 200 C stepeni. Na svakom plodu napravite poprečni, malo dublji rez manjim nožem za hljeb, ali tako da budete sigurni da ste prerezali ljusku.

Uspite vodu u šerpu, stavite kesten i zagrijte do ključanja i odmah prebacite u cjediljku.

Ocijeđeni kesten stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15-ak minuta. Pečeni kesten prebacite u posudu i poklopite 15-ak minuta jer će tako biti mekši i lakši za guljenje.

I uživajte u bojama jeseni!

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *