Smoothie od šljive

“Tetka, kad neko gleda tvoj Instagram profil pomislio bi da ti živiš u veoma lijepoj kući.”, kaže mi osmogodišnjak koji poznaje razliku izmedju Linuxa i Windowsa i ima naloge na društvenim mrežama pod lažnim imenom, naravno. Kaže da je njegov drug hakovao piceriju, šta god to značilo.  Često ostavi na mojim statusima komentar: “This is crazy!” Brinem se što je toliko opsjednut ekranima, ali the Kid živi u svom vremenu i ne može nikako da živi u vremenu mog djetinjstva ili djetinjstva moje babe.

U moj mali svijet blogovanja pobjegnem često i ostavim čedovišta da se igraju. A ako ih ne hipnotišem ekranom, onda nastaju kućice od prekrivača i stolica, prodavnice od pravih namirnica, knjižara od mojih knjiga…sve to samo da mene ostave na miru sa mojim igračkama…Bude to sve kao poslije cunamija, ali cunamijem kupujem svoj mir. Tetkin to posmatra, ali i on često bude prodavač, bibliotekar, tata, ujak…

Shvatio je davno da tetku ne može impresionirati svojim informatičkim znanjem, ali svojim “nevoljenjem” slatkiša i voljenjem smoothija može. Ovaj im je naročito fin, a moja djevojčica kaže da joj je najbolji jer podsjeća malo na alkohol…mala se ozbiljno bori da dobije mrvicu piva ako ga vidi u nečijem naručju.

Sad je prava sezona šljive, voćke našeg podneblja koja zaslužuje najmanje jedan post na blogu. Bogata antioksidansima, mineralima kalijem i željezom i vitaminom C, ima malu kalorijsku vrijednost, a bogata je topivim vlaknima pa je idealna kao užina u nekoj kombinaciji. Kada kupujete, birajte one tamnije i “zamagljene” sa peteljkom jer je to znak svježine i dobrog “tretmana”. Ove moje su sa jednog porodičnog imanja koje uzgaja organsku šljivu i slatke su kao med. Ljepota ih gledati i jesti.

Cijelo ljeto smo imali lude kominacije marelica, borovnica, malina, lubenice i dinje pa sam pomislila da bio bi red dati malo mjesta jednom običnom i savršenom smoothiju kojeg pripremam skoro svaki dan samo u različitim kombinacijama.

Smoothie od šljive je zasitan, kremast i nutritivno bogat, a kombinaciju šljive i cimeta obožavam, a dodam li i malo jogurta pretvara se u savršeni voćni desert ili užinu.

Smoothie od šljive

Potrebni sastojci:

(za 2 osobe)

  • 2 šolje odkoštičenih zrelih šljiva
  • 8-10 šantelija ili manjih breskvi
  • 4 datule
  • 1/2 čajne kašičice cimeta
  • sok od 1/4 limuna
  • 200 ml grčkog jogurta

Način pripreme:

Sve sastojke osim jogurta staviti u blender i izmiksati do kremaste teksture. Preliti jogurtom i ukrasiti voćem. Meni je uvijek bolje kada voće neko vrijeme prije miksanja držim u frižideru kako bi smoothie bio osvježavajući.

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *