Sladoled od bresaka

Neka djeca se boje mede, a mame se boje Maše, rekla sam im. Ne mogu oni to razumjeti. Gledaju me onako dobri (ponekad su stvarno dobri), ćute, sa širom otvorenim zjenicama i poluotvorenim ustima, čekaju objašnjenje. Kako to? Lako. Na primjer, mama se boji rolne toalet papira u wc šolji poslije obavljene nužde da biste ispitali kapacitet odvodne cijevi. Bojim se svega onoga što ja moram da uradim poslije toga da bih spasila vodovodni sistem u našoj kući. Eto. Jednostavno.

Razmišljam i znam da je ne biti “dobar” veoma zabavno. Čak se i poneki odrasli osjećaju dobro kada nisu “dobri”. To nam je u prirodi. Zabavno je preći granice i uz to privući pažnju. Ali kako natjerati djecu da ne rade takve stvari? U duhovitoj knjizi „Kako djeci postaviti granice i pri tom sačuvati živce?“, zvuči jednostavno: povećati cijenu koštanja lošeg ponašanja sve dok ne postane toliko skupo da djeca više ne mogu da ga priušte. Promijenti stav, pa kada ne znamo kako dalje jer smo na rubu živaca, usporiti i zapitati se: Čiji je to problem? Moj ili mog malog sina? Npr. moja djeca nisu voljela tuširanje. Nisu htjeli, ne da im se, ne vole higijenu i to je to. Kada bih pomenula tuširanje i spremanje za spavanje, dobili bi neku vrstu napada: bacanje na pod, vrištanje, istezanje i skupljanje, brrrr…strahota.  Zapitala sam se čiji bi to mogao biti problem? Ako smislim dobar metod mogao bi to postati njihov, a ne moj problem. Ponosna na svoju odlučnost, nisam im dala puno izbora: hoćete li se tuširati toplom ili hladnom vodom? Shvatili su, mada sam nekima morala pokazati kako izgleda tuširanje hladnom vodom (iako im se nimalo nije svidjelo, dobro je za cirkulaciju ;). Možda neko odluči da me prijavi organizacijama za zaštitu prava djece, a ja se pitam zašto ne naprave sigurnu kuću samo za uplašene i nemoćne majke da se sklone od djece na neko vrijeme :)…Ne moram vam reći da će mi nedostajati sve ovo kad porastu? Je li i kod vas tako? 🙂

Ok, znam da je najbolji sladoled onaj koji je gotov, koji drugi spreme, ali ja baš volim da smućkam ponekad neki baš po mojoj mjeri: breskvice, kokosovo mlijeko, kokosovo ulje, zaslađivač po želji i limunov sok.

I dobila sam voćnu, superkremastu, jednostavnu i osvježavajuću ljetnu deliciju koja se može jesti pravo iz aparata, ali ja je dodatno zaledim da mogu fino formirati kugle.

Aparat za sladoled je jeftina investicija, a možete ga kupiti u krajnjem slučaju online, jer je korisna spravica za ljetne igre u kuhinji. Ali ukoliko ga nemate i niste raspoloženi za kupovinu, smjesu iz blendera prebacite u posudu za zamrzavanje, stavite u zamrzivač i ako se sjetite promiješajte poneki put da se ne stvaraju kristali leda. I uživajte…

Sladoled od bresaka

Potrebni sastojci:

  • 350 g odkoštičenih bresaka
  • 1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka sobne temperature
  • 3 velike kašike otopljenog nerafinisanog kokosovog ulja
  • ½ šolje bio šećera od trske (agavin sirup se takođe može koristiti)
  • 2 velike kašike soka od limuna

Način pripreme:

Sve sastojke sipajte u blender, miksajte do kremaste teksture pa prebacite u aparat za sladoled. Kada je smjesa gotova, prebacite je u plastičnu posudu i dodatno zaledite kako bi se mogle fino formirati kugle. Pri serviranju mokrom krpom navlažite rubove korneta, pospite čia sjemenkama i uživajte. Hrana je divna, zar ne?  

print

2 comments

  1. Kao i uvijek, duhovito, poučno i zabavno!
    Bravo <3

    1. Dragi Slavko, drago mi je da ti se svidja! Hvala za komentar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *