Jogurt sa čia sjemenkama

O daaa, ne volem! Ne volem povišenu temperaturu kod čedovišta vikendom, vreću singl čarapa i kad zaboravljeni smoothie u tegli od vrenja eksplodira po zidu. Pa onda, ne volem hanzaplast zalijepljen na vratima i crteže mojim labelom po zidu. Al` što ne volem Ništa, taj cyber svijet, to tek ne volem. Virtuelni svijet, neopipljive web stranice, fejsbuke, tvitere, instagrame, ni jutjubove. Juče mi je to veliko Ništa pojelo 3 posljednja posta pa ako pokušate na mojoj nastvarnoj FB stranici kliknuti na sladoled od lubenice, čoko kocke sa sušenim malinama i heljdine rezance sa blitvom dobićete jedno Page can`t be found. A tek to što sam saznala od poznanice da sam jutjuber (da, moja predškolska djeca pod mojim nalogom objavljuju na youtubu, da bar imaju svoj). E to tek ne volem.

Da, ovo je naše vrijeme i vrijeme naše djece. Nije njihovo da imaju crtani u 7.15, muzički tobogan vikendom, porodični šampon od koprive u litarskom pakovanju, samo jednog Djeda Mraza, pregrijanog juga i stojadina kada idu na more. Njihovo je drukčije, ali im je lijepo kao što je nama bilo naše, ne brinite. A moje vrijeme me neće spaliti na lomači, kao što bi se desilo da živim tada kada je to bio legalan način da zauvijek ućutkaš jednu slobodoumnu ženu na primjer. Sreća, nije li to super? To volem.

I volem kad imam neki doručak, užinu, dezert za ponijeti na posao, kada imam i ovakvu jednu teglicu. Nekoliko sastojaka, minuta i spremno. Minimalizam.

Čia sjemenke su pri vrhu liste superhrane. Ove sićušne sjemenke bijele, smeđe, sive ili crne boje prepune su proteina, minerala kalcija i željeza, omega 3 masnih kiselina, ali u odnosu na lan o kojem sam već pisala, one ne moraju da se usitnjavaju da bi bile probavljive. Čia sjemenke u svakom obliku imaju podjednaku nutricionističku vrijednost. Bogatstvo vlaknima može pomoći da se osjećamo duže sitima, pa su idealne u raznim dijetama za gubitak kilograma. I još jedna zanimljivost: biljka čiji su „plod“ čia sjemenke, spada u porodicu metvica i u svom lišću ima ulja koja odbijaju insekte pa je smanjeno korištenje insekticida u njenom uzgoju, ako već ne možete naći organske. Možete ih dodavati smoothijima, kašama, kolačima…Samo ih držite daleko od male djece koja vole svašta da stavljaju u usta, jer u tečnosti uvećavaju svoj volumen 27 puta i stvaraju debeli gel koji se lijepi pa mogu izazvati probleme sa gutanjem.

Ovo je samo jedan oblik korištenja ovih sjemenki. Ovako pripremljenom jogurtu sa sjemenkama možete dodati granolu i dobiti još bogatiji obrok.

Jogurt sa čia sjemenkama

Potrebni sastojci:

  • 1 1/2 šolja omiljenog jogurta
  • 1/2 šolje mlijeka
  • 3 kašike čia sjemenki
  • 2 kašike meda
  • 1/2 šolje malina
  • 1/2 šolje borovnica  (maline i borovnice možete zamijeniti drugim voćem naravno)

Način pripreme:

Sve sastojke, osim voća, lagano pomiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Ujutro, maline i borovnice možete miksati ali i dodati cijele u jogurt. Uživajte bar malo kao ja! 

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *