Lubenica ili sladoled od lubenice

Miris lubenice me odvede pravo do ljeta 80-ih, raščupane djevojčice i njenih sestara, nestvarno lijepe dugokose lutke koju je strina iz SR Njemačke izvadila za mene iz prtljažnika bijelog mercedesa. Ljeti bismo se okupile oko komada teškog 15 kg i čekale smo da se za nas izvadi “srce” i očisti od koštica. Zatvorim oči i kao da je bilo juče i ako postoji emotivno-sentimentalna glad onda je to moja glad za lubenicom 🙂 Ova biljka iz porodice bundeva, osim što je lijepa i ukusna, veoma je bogata nutrijentima, i ako smo zdravi, ne postoji neka granica koliko smijemo pojesti. Ja mogu 5 kg za dan sigurno, bez kore 🙂 A možda i više. Savršena je za čišćenje organizma, bogata je vlaknima, odlično zavarava glad a pri tom ima i malu kalorijsku vrijednost. Lubenica u svom sastavu ima 92% vode, a pravo je bogatstvo vitamina C i likopena, antioksidansa koji joj daje prelijepu roza boju. Da, mi smo čekali to središte lubenice jer je naslađe, ali nije utvrđeno da je bilo koji dio lubenice i nutritivno bogatiji. Ali pravilo je, što je crvenija i zrelija ne samo da je ljepša, nego je i bogatija. Mnogi nutricionisti je preporučuju kao namirnicu u procesu čišćenja bubrega jer je dobar diuretik i prava riznica kalijuma. Kao što filteri zraka zadržavaju prašinu, tako naši bubrezi čiste krv od toksina i otpada i zato treba uživati u njoj i iskoristiti je ljeti. Ah, a kada već govorim o lubenici na mogu da ne pomenem svog omiljenog Picassa i njegovog Flautistu i čovjeka koji jede lubenicu. Kopiju za mene je naslikala prijateljica nekada davno i jedna mi je od omiljenih. Obratite pažnju na detalje, ne pokazuje li bezbrižnost ljeta… 

Kada sezona lubenice malo odmakne, i kada vam dosadi (ako lubenica može biti dosadna???) donosim vam ideje kako možete obradovati sebe ili goste u toplim ljetnim danima. Samo ne zaboravite da pijete vodu, lubenica ipak ne može da je zamijeni. Možemo napraviti svašta od nje, pizzu na primjer i poprskati je sokom od limete:

 

Ili jednostavno napraviti voćnu salatu u “posudi” od lubenice…

Koktel za vrele ljetne noći…

Ili sladoled, kada 1 od 3 čedovišta ne voli lubenicu, ali voli sladoled 🙂

Sladoled od lubenice

Potrebni sastojci:

  • 2 šolje kockica od lubenice
  • 1/2 šolje malina
  • sok od pola cijeđene limete
  • 1/2 šolje agavinog sirupa ili zaslađivača po želji

Jednostavno izmiksamo u blenderu naspemo u kalupe i zaledimo. Kalupe sam kupila u Ikei i baš su mi korisni, a vjerujem da se na lagan način mogu naručiti online.

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *