Savršeni voćni jogurt

Čedovišta volim bezuslovno, baš kao što svaka matera voli svoja. Jedna sam od onih koja bi mogla plakati svaki put poslije dijeljenja lekcija za taj dan kada ih vidim kako spavaju i sanjaju traktore koji govore. Išla sam na radionice roditeljstva, čitam razne autore i uvijek me privuku tekstovi o odgoju djece. Ali jedan me naročito zainteresovao: “Ovakvo dječije ponašanje ne smijete tolerisati- sasijecite ga u korijenu!” Da li je autor teksta ona moja bakica iz vodenice što nailazi noću ako su djeca previše nemirna u krevetu i neće da spavaju (stidim se ove “pedagoške” metode majke očajnice). Možda stvarno postoji jer jedino ona može da napiše ovakav tekst za plašenje i roditelja i djece. Piše da sljedeća ponašanja roditelji ne smiju ignorisati, jer će ih dijete nastaviti gaziti (gaziti!) sve dok potpuno ne izgube autoritet:

 • Dijete vas prekida dok govorite….hm, pokušavam se sjetiti situacije kada sam sa nekim razgovarala a da nisam bar jednom rekla “Razgovaram, molim te sačekaj da završim”
 • Pravi se da vas ne sluša…vidi pa i to, često mi se čini da umjesto mene vide i čuju muvu zunzaru, beznačajno, jednolično zujanje…zzzzz…
 • Dijete uzima stvari bez pitanja…labello, mobitel, sunčane naočale…radeći na fotograijama za ovaj post natrčah i na ove kojih nisam autor:

 • Dijete zauzima loš stav (prevrtanje očima, ruganje ili ponavljanje roditeljevih riječi)…ah to, pa pitala sam se možda ovoj cyber generacijji pubertet ranije počinje negdje u šestoj godini, možda, nemam pojma, jer gledam svoju djevojčicu… baš to sve tako nekako…
 • Dijete previše laže…a ja sam mislila da je to normalna faza u razvoju ljudskog čedovišta i čekam da prođe…

Na  prvu se uplašim, zapitam, zabrinem, zaljutim, ličim sebi na Bogdana Diklića „Hoću svoj deo i nećete da me prevarite!“, a onda se podsjetim da svako ljudsko biće ima svoj put i puteljke. Uživam u većini (ne baš svakom) trenutaka provedenih sa njima, smijem se do plača prvim pokušajima duhovitosti, rastapam se u njihovim izlivima nježnosti i brige jednih za druge i vrlo sam nestrpljiva da vidim kako će “ispasti” kada budu malo veći ljudi. Povremeno imamo sve ovo gore pobrojano, primjenim poneku vaspitnu metodu koja uglavnom nema željeni rezultat (npr. brojanje do 5: jeeeedan, dvaaaaa, triiiii, kad vidim da ne djeluje počinjem sa decimalnim brojevima, triipooooo) , ali zamišljam da će sve biti kako treba i evo stavljam se u službu nauke i radujem se ovom eksperimentu!

Ja baš volim eksperimente, a kuhinja je malo naivnije mjesto za to 🙂

Voćni jogurti iz prodavnice su mi uglavnom preslatki i baš najčešće i nemaju voća u sebi. Dugo sam se pitala postoji li način da dobijemo onu finu, malo čvršću podlogu za domaći voćni jogurt, bez kuhanja voća i bez čia sjemenki (ako ih čedovišta nanjuše liče mi na princezu na zrnu graška).

Prije sam radila varijantu prokuhavanja voća sa gustinom, kasnije sa aru prahom kada sam saznala za njega. Ali ova varijanta sa svježim voćem mi je pravo otkriće.  Odgovor mi je stigao u obliku neutralnog okusa ljuspica biljke indijske bokvice, odnosno psyllium ljuspice.

Psyllium ljuspice su dobijene iz ovojnice sjemena indijske bokvice i zbog sadržaja vlakana jedan su od najboljih prijatelja naše probave. Magična moć vlakana da u kombinaciji sa tečnošću povećavaju volumen i do 10 puta, može vam biti od pomoći ukoliko imate problem sa lijenim crijevima i zatvorom. Idealne su za čišćenje organizma, jer zbog procesa bubrenja odnose sa sobom ostatke probave nataložene na crijevima i vrše prirodnu detoksikaciju organizma. Djeca ih takođe mogu jesti, a ne primjećuju da ih jedu što je sjajno pa su potpuno kids friendly, a sa svojim neutralnim okusom idealne su u kombinaciji sa voćem. Ukoliko ste na nekoj od dijeta za mršavljenje daće vam osjećaj sitosti, ali potrudite se da unosite veću količinu tečnosti  zbog osobine ljuspica da vežu vodu, kako ne bi došlo do dehidracije organizma. Ja ih uglavnom dodajem smoothijima da bih dobila malo gušću i zasitniju teksturu „na kašiku“, a ukoliko ih pijete sa vodom pomiješajte 1 kašičicu ljuspica sa čašom mlake vode i popijte odmah, jer se veoma brzo pretvaraju u gustu masu.

Zbog sezone marelica napravila sam voćnu bazu sa njima, a mogućnosti su neograničene ljeti: jagode, maline, borovnice, ribizle, trešnje višnje…

Marelice su pored vitamina i minerala, voće izuzetno bogato celulozom i pektinima pa kombinacija sa psyllium ljuspicama može biti pravi lijek ukoliko imate problem sa lijenim crijevima.

Onda pređimo na recept i pustite mašti na volju, radujte se novim kombinacijama.

Savršeni voćni jogurt

Potrebni sastojci:

 • 2 šolje marelica (ili trešanja, malina, jagoda, borovnica,…) kojima ste izvadili košticu
 • 3 kašike zaslađivača po želji (agavin sirup, kokosov šećer ili med)
 • na vrh kašičice kardamoma
 • 1 velika kašika psyllium ljuspica
 • 300 ml  omiljenog jogurta
 • mrvica soli

Način pripreme:

Marelice, so i zaslađivač izblendati i pomiješati sa ljuspicama i kardamomom. Sipati u teglice i ostaviti 1 sat u frižider da nabubri, dodati jogurt i omiljeno voće. Uživajte! 

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *