Jednostavna granola

Preskačete li doručak redovno, svaki dan?  Jedni od onih koji imaju izgovor “previše posla” pa odlažete punjenje rezervoara do sljedeće stanice? Ili mislite da ćete smanjiti broj kilograma? Šta se dešava u našem organizmu kada preskočimo jutarnji obrok? Kada se probudimo ujutro naš rezervoar je prazan, a metabolizam uspavan i treba da se pokrene.

Odlaganjem doručka organizam dovodimo u stanje rada “na prazno”, usporavanje metabolizma i iscrpljivanje zaliha glikogena iz mišića, što uzrokuje velike promjene nivoa šećera u krvi, iscrpljivanje organizma, umor i pad koncentracije. Na mršavljenje takođe zaboravite jer je jedna od najvećih zabluda da preskakanjem doručka možete smršaviti. U većini slučajeva, osobe koje imaju redovne i uravnotežene obroke nemaju problem sa viškom kilograma. Na stranu loše izbalansirani obroci prepuni loših ugljenih hidrata i masti, ali gladovanje takođe naš organizam prepoznaje kao opasnost i ulazi u režim rada “energy saving”.  Glad obavezno kasnije traži ekstremne okuse i veliku količinu hrane, koju usporeni metabolizam nije u stanju da probavi, pa se hrana ne može sagorjeti nego se pohranjuje u masne naslage koje nam ne trebaju.

Uravnotežen doručak  prosječnoj odrasloj osobi (čitaj kancelarijskom sjedećem čovjeku 🙂 osigurava stabilan izvor energije i koncentraciju u toku dana. Zdrav doručak bi trebao da se sastoji od složenih ugljenih hidrata iz cjelovitih žitarica ili njihovih minimalno prerađenih oblika koji našem organizmu služe kao glavni izvor energije, kvalitetnih masti iz sjemenki i orašastih plodova i nešto sušenog ili svježeg voća ili povrća.

Ljepota ove “uradi sam” granole je što možete biti beskrajno kreativni i napraviti po svojoj mjeri zdrav doručak za nekoliko narednih dana. Ja vam dajem ideju za jednostavnu granolu sa kojom možete raditi varijacije kako u pahuljicama, tako i u dodacima. Iako su ove zobene pahuljice prerađeni oblik žitarica, i dalje su odlične u poređenju sa onim “žitaricama” u šarenim kutijama na policama supermarketa.

Jednostavna granola

Potrebni sastojci:

 • 4 šolje krupnih zobenih pahuljica
 • 1 čajna kašičica cimeta
 • 1 1/2 šolje krupnije mljevenog sirovog badema
 • ½ šolje sirovih suncokretovih sjemenki
 • 1/3 šolje otopljenog kokosovog ulja
 • ½ šolje meda ili rižinog ili agavinog sirupa
 • 1/3 štapića vanile
 • 1/3 šolje sirovog lješnjaka
 • ½ šolje sjeckanih suhih marelica ili grožđica
 • 2 kašike mljevenog lana

 

Način pripreme:

 1. Uključiti rernu da se zagrije na 160 stepeni C.
 2. U posudi pomiješati kokosovo ulje i sirup sa štapićem vanile, pa izmiksati štapnim blenderom.
 3. U drugoj posudi pomiješati pahuljice, cimet, mljeveni badem i suncokret, pa pomiješati sa vlažnom smjesom. Pahuljice moraju biti vlažne, pa po potrebi dodati malo vode ili soka od jabuke.
 4. Smjesu rasporediti u plehu na papiru za pečenje, a pored smjese staviti lješnjake i peći 15-20 minuta, odnosno dok smjesa ne bude suha. Smjesu nije potrebno miješati tokom pečenja kako bi ostali hrskavi komadi granole.
 5. Kada se ohladi dodati suho voće, lješnjake kojima ste odstranili kožicu i mljeveni lan.
 6. Uživajte uz mlijeko, jogurt i svježe voće!      
print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *