Kikiriki granola pločice

Kako ovaj jutarnji mraz miriše na praznike, na školski raspust, na Sarabon paketić u plastičnoj gajbici, na lutkicu Jugoplastike i pucketanje vatre u peći ujutro prije nego što oči otvorim…Na otvaranje tog jedinog paketića i guštanje danima…memories…Nego, htjela sam da vas pitam je li vama dolazio djed Mraz 16 puta za Novu Godinu kada ste bili mali? A Sveti Nikola? A baba Mrazica? A njihovi potomci sa unučićima? I baš svako vam donio po jedan paketić? Kao našoj djeci danas. Ili ste u maminom i tatinom OOUR -u dobili jedan kao ja.

Mislim da se sjećam svih ambalaža 🙂 Ma sve ovo oko nove godine me tjera da malo morališem. Nekako moram, osjećam potrebu da kao zagovornik helti lajf stajla kažem nešto, a nisam ni odavno pisala o prehrambenom moralu. 🙂 Nemojte čitati dalje. Upozorila sam vas.

Dakle, mi našu djecu uveseljavamo rafinisanim šećerom. Jedinom namirnicom koja za mene nije hrana. Tačka. Ja bih ga kao i svaki drugi legalni otrov oporezovala.

Rafinisani šećer je gomila praznih kalorija. Sam proces proizvodnje, kao i ostalog rafinisanog smeća, je sablasan. Bezbroj hemikalija, izbjeljivača, obezvrjeđivanja da bi se dobila prazna kalorija bez potrebnih nutrijenata. Ne samo da nema nutrijenata, nego i krade one dragocjene koje imamo da bi se nekako završio proces probave u našem organizmu. Ali priča se ne završava na praznim kalorijama, već na palminom ulju koje se nalazi u gotovo svemu iz djeda Mrazovog paketića i …Ojoj! Odoh ja! Fokus na lijepe stvari prije svega. Guštanje života!

Fokusiram se na izradu ovih lijepih veganskih granolica koje se ne peku.

Potrebni sastojci:

 • 1 šolja zobenih pahuljica
 • 1/3 šolje sirovih badema
 • 1/4 šolje ribanog kokosa
 • 1/2 šolje ekspandiranog prosa
 • 1/2 šolje kikiriki maslaca*
 • prstohvat soli
 • 1/4 šolje rižinog slada**
 • 20 komada otkoštičenih datula***
 • 3 kašike sjeckanih goji bobica

Način pripreme:

 1. Zagrijati rernu na 175 C, te u plehu na papir za pečenje rasporediti zobene pahuljice i bademe. Tostirati 7 minuta i izvaditi da se hladi, potom nožem isjeckati bademe na krupnije komadiće.
 2. Pomiješati kikiriki maslac, rižin slad, sjeckane datule i so, pa izmiješati tako da se sastojci lijepo povežu
 3. Zobene pahuljice, proso, bademe, ribani kokos i goji bobice pomiješati sa pripremljenom vlažnom smjesom i dobro iziješati rukama. Ukoliko je masa presuva dodati rižin slad ili datule. Ukoliko je prevlažna dodajte još prosa ili zobenih pahuljica koje ne moraju biti tostirane
 4. U pravougaoni manji pleh staviti papir za pečenje i utisnuti masu rukama i staviti u frižider. Nakon 2 sata spremno je za guštanje. Isjeckati na pločice i najbolje držati u frižideru, ako nešto ostane 🙂

* ukoliko nemate naviku da pravite domaći, potražite onaj bez transmasti i dodatog šećera.

**možete koristiti i med ukoliko pravite varijantu koja nije veganska

***datule koje su pakovane u kutijama, sočne su i ne sadrže aditive

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *