Bezglutenske štrudlice sa smokvama

Jutros sam se probudila u panici i jurcajući kao tata Prase (jeste gledali tu epizodu?) misleći da kasnim na posao. I onda…suuuubotaaa! Kasnije se probudio moj mali sin i trljajući okice prvo izgovorio: Je l` idemo danas u vrtić? Onda su se budili i ostali redom i dočekao ih je radosno: “Danas je subota, ne idemo u vrtić!” Ojoj okrutnosti proleterskog života! Moram sebi pod hitno iskreirati nešto bolje. Na primjer malu kamenu kuću na moru okruženu maslinjakom i smokvama. I sa kaminom za zimu da se nađe. I jednu veliku kuću na obali da iznajmljujem turistima. I mali restoran u prizemlju…Eto tako svemiru, želja je otišla, pa sad…Nekad je možda dovoljno samo zamišljati 🙂

Moreeee…A tek ta stara cesta duž ostrva Hvara. Sućuraj, Jelsa, onda strašni, iz 1962., makadamski i bez svjetla, i zbog toga se čini beskrajno dug tunel Pitve-Zavala, pa sve do Svete Nedilje u kamp… u stvari do Nedođije. Stara, iskrpljena, u nekim momentima se čini jednosmjerna cesta, pa u krivine ulaziš sa strahom. A u nekim dijelovima napušteni raj. Napušteni smokvinjaci omeđeni slaganim kamenim zidovima, smokava slatkih raspuknutih, ljubičastih, zelenih, …sve podsjeća koliko je život čudo i koliko je lijep.

mmmm…smokve mi bude lijepe emocije i nekim receptima se uvijek vraćam. Bogate vlaknima i mineralima kalcijem i kalijem, zajedno sa ostalim ključnim mineralima grade naš skelet, jer su kosti živo tkivo koje se neprekidno razgrađuje i obnavlja, pa je potrebno da ga hranimo svakodnevno 🙂

U ovim jednostavnim štrudlicama koje se ne peku, smokvice se udružuju sa bademima i prave bombu kalcija koja može biti savršena užina, naročito za ove junake sa drveća.

Potrebni sastojci:

za tijesto:

 • 1 šolja sirovih indijskih oraščića
 • 1 šolja sirovih badema
 • 1/4 šolje prosenih pahuljica
 • prstohvat soli
 • 3 kašike rižinog slada
 • 1 šolja otkoštičenih datula

za kremu od smokava:

 • 250 g suvih smokava
 • 6 datula
 • cimet po želji
 • eterično ulje narandže po želji

Način pripreme:

 1. Zagrijati rernu na 150 C, te u plehu na papir za pečenje rasporediti prosene pahuljice, bademe i indijske oraščiće. Tostirati 7 minuta i izvaditi da se hladi.
 2. U blenderu samljeti ohlađene orašarke i prosene pahuljice sa prstohvatom soli. Brašnu dodati sjeckane datule i rižin slad i napraviti tijesto.
 3. Na papiru za pečenje rastanjiti tijesto rukama, prekriti drugim komadom papira i razvaljati da bude debljine oko 1 cm. Tijesto će možda biti potrebno prerezati, ali to zavisi od načina na koji ste ga razvaljali.
 4. Potopiti smokve u vruću vodu i sačekati par trenutaka da omekane. U blenderu izmiksati smokve, datule, cimet i so tako da napravite teksturu pekmeza.
 5. Smjesu prebaciti u plastičnu vrećicu, napraviti otvor i istisnuti u “prugi” preko razvaljanog tijesta.
 6. Krajeve tijesta spojiti i napraviti štrudlu i ostaviti u frižider na 1-2 sata da se stegne.
 7. Isjeckati na komade željene debljine i držati u frižideru.

Ne znam koliko dugo mogu stajati, nikada nam nisu duže od dana trajale. 🙂

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *