Zdravi sladoled od mente

Dok na radiu neki pjevac sa ženkom kreči o prekinutoj i neostvarenoj ljubavi razmišljam kako volim rasklimati ograde, pomjeriti granicu.  U bilo čemu, a kuhinja je idealno mjesto, spada među naivnija. 🙂 Napraviti slatku uživanciju za čula bez rafinisanog šećera, zasićenih masti i velikog slova E i pratećih brojeva E432, E433, E471 je pravi izazov. Možda su Evropska komisija i Komitet za hranu objelodanili da su ovo slovo i brojke sasvim ispravni, meni se ne sviđaju. Volim bez njih kada god mogu da biram.

 

Menta, metvica, nana, sve su to nazivi za biljku koja se koristi u cijelom svijetu, a naročito u arapskom odakle je i potekla. Za onaj fini osjećaj hlađenja zaslužan je mentol, supstanca koja aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se i javlja taj fini osjećaj. Dodavanje eteričnog ulja u sirove poslastice mi je omiljeno baš zbog toga, a dodatno i obogatim užitak sa vitaminima A i C, kao i mineralima željezom, kalcijem, magnezijem i bakrom, kojima je ovo ulje bogato. Menta, kako lišće, tako i eterično ulje, veoma blagotvorno utiče na naš probavni sistem, umiruje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, ali i pomaže u nastajanju serotonina pa može biti odgovorna za naše dobro raspoloženje.

Mentu gajim u vrtu, ali možete i u saksijama, samo joj je neophodno obezbijediti vlažno i bogato tlo i malo zasjenjeno mjesto. Bere se prije cvjetanja, u rana junska jutra, kada odšetam do vrta i protrljam rosne listiće među dlanovima i dan može da počne. 🙂

 

Ako zaboravimo na mliječni šećerasti okus i prepustimo naše čulo prefinjenom ukusu neprerađene i prirodno slatke hrane uživaćemo u ovom spoju kokosa i eteričnog ulja mente. Sladoled od mente je tako osvježavajući i kremast, a moju malu djecu podsjeća na žvake pa ga obožavaju. 🙂 Nadam se da će i vaša uživati…

Sastojci:

(za 8 kugli)

 • 1,5 šolja sirovih indijskih oraščića, prethodno nekoliko sati natopljenih u hladnoj vodi
 • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka, odnosno 1 konzerva
 • nekoliko kapi eteričnog ulja mente
 • šaka listova svježe mente (možete izostaviti)
 • 1/2 šolje šećera od kokosa
 • 3 reda čokolade sa visokim sadržajem kakaa isjeckane na kockice
 • 1 kašika kokosovog ulja

 

Način pripreme

 1.  Dan prije stavite disk aparata za sladoled u zamrzivač.
 2. Potopite sirove indijske oraščiće u hladnu vodu nekoliko sati prije početka izrade sladoleda.
 3. U blender stavite ocijeđene indijske oraščiće, svježu mentu, kokosovo mlijeko, šećer i ulje mente. Miksajte na velikoj brzini dok ne postane kremasto i glatko.
 4. Smjesu prebacite u aparat za sladoled neka radi 40 minuta.*
 5. Na pari otopite čokoladu sa kašikom ulja i otopljenu izliti u šarama na papir za pečenje da se ohladi.
 6. U posljednjih 30 sekudi rada aparata u sladoled ubaciti ohlađenu i izlomljenu čokoladu.
 7. Ovako pripremljen sladoled mozete jesti odmah, a možete i prebaciti smjesu u posudu za zamrzivač i dodatno zalediti kako bi se mogle fino formirati kugle.

* Ukoliko nemate aparat, smjesu izlijte u posudu za zamrzavanje hrane i svakih sat vremena promiješajte smjesu kako se ne bi stvorili kristali leda.

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *