Frape od bresaka

Na primjer mačje lješkarenje u drvenim ležaljkama na vrelom afričkom pijesku ispod suncobrana od palme, tirkizna voda ispred, pijuckanje hladnog manga i držanje za ruke…ili ti je subota radna pa jurcaš po gradu na 35 C, dolaziš kući u 5, praviš ručak, hraniš djecu, spremaš kuću jer vikendom jedino imaš vremena za to, svađaš se sa ocem svoje djece zato što on to ne vidi…


Prvu opciju moja baba sigurno nije imala, ali nije ni drugu. Šta smo dobile emancipacijom…mogućnosti da zaradimo novčiće tj.radno vrijeme i jos nešto…promjenu kriterija o muževima. Čekajuci svoj red u jednoj instituciji raspriča se baba sa mnom o svojoj samoći, o smrti muža koji joj je bio dobar jer je nikada nije tukao, niti psovao…jednostavno bio je dobar. Pih! A pogledaj nas danas što izvoljevamo, pomislih! Nije nam dosta što zajedno sa nama zarađuju za porodicu, nego bismo i da aktivno učestvuju u svim gore navedenim poslovima u kući i da bar kažu IZVINI nakon što se izgalame jer smo zaslužile pokoju plesku! Baš smo postale dominantne i prezahtjevne u odnosu na naše babe! Cccc….

 

…u svakom slučaju, draga moja, i za ispod suncobrana i za radno subotnje poslijepodne jedan frape od bademovog mlijeka, dinja i bresaka…Bogat je snažnim antioksidacijskim vitaminima beta karotenom iz bresaka i dinja, kao i vitaminom E iz bademovog mlijeka. Nutritivno bogat, vrtoglavo ukusan, kremast, osvježavajući.

Sastojci:

(za 1 osobu)

  • 150 g hladnog bademovog mlijeka
  • 3 kratko zamrznute breskve
  • 1 kašika agavinog sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji
  • 1 kašičica ruma ili mirina
  • malo cimeta
  • kuglice dinje

Način pripreme:

1.Breskve ogulimo (ukoliko nemamo organske, a obično nemamo 🙂 i stavimo u zamrzivač na 1 sat. U blenderu pomiješamo sve sastojke osim dinje i miksamo do kremaste strukture.

2.Poslužimo svježe napravljeno sa kuglicama dinje, u posebnim prilikama , na plaži na primjer:)

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *