Sladoled “rapsodija u crvenom”

2 slike su mi urezane u pamćenje kada se sjetim mora u Mlinima te predratne godine. Kada sam bila sestri alibi za izlazak dok je na rivi plesala stiskavac sa momkom iz Čačka uz Sign your name across my heart, imala sam tako očajnu želju da budem odrasla, da imam bar 18…A tek koliko sam sladoleda pojele na plaži…Uz pomoć nesebičnog i razuzdanog strica, moje inostrane sestre i ja smo izredale cijelu paletu Ledo štapića u jednom danu: Kapri, Leni, Tiger, Čoko Moko, Rumenko,…

Nisam imala majku kakvu moja djeca imaju da mi govori kako nije zdravo jesti toliko sladoleda i kako je jedan sasvim dovoljan. Čini mi se da nije ni bilo potrebe to govoriti jer se sladoled u tolikim količinama jeo ekskluzivno samo na moru.

 

Ovaj sladoled veoma vole i “smiju” 🙂 da jedu u velikim količinama, jer nije “bogat” slovom E i zaslađen je prirodnim šećerima…

 

Potrebni sastojci:

(za 8 kugli)

 • 2 zrele banane (sa crnim tačkicama)
 • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka, tj. 1 konzerva
 • 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
 • 2 kašike agavinog sirupa ili meda
 • 1 kašika aru praha ili kukuruznog škroba
 • prstohvat soli
 • po 1/4 šolje malina, jagoda i višanja smrznutih ili svježih
 • 1 kašika agavinog sirupa

Način pripreme:

 1. Dan prije stavite disk aparata za sladoled u zamrzivač.
 2. Operite voće i pomiješajte sa 1 kašikom agavinog sirupa ili meda.
 3. Banane, kokosovo mlijeko, ulje, sirup i aru prah stavite u blender i izmiksajte do kremaste strukture. Najbolje bi bilo da svi sastojci prije izrade budu u frižideru nekoliko sati. Po potrebi dodajte još agavinog sirupa.
 4. Prebacite u aparat za sladoled* da radi 40 minuta. U posljednjih 30 sekudi dodajte voće.
 5. Ovako pripremljen sladoled možete jesti odmah, ali možete i prebaciti smjesu u posudu za zamrzivač i dodatno zalediti kako bi se mogle fino formirati kugle.

*Ukoliko nemate aparat za sladoled, istresite smjesu u posudu za zamrzavanje hrane i svakih sat vremena promiješati smjesu kako se ne bi stvorili kristali leda.

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *